Två medarbetare bredvid en fasad som renoveras

Skövdebostäder renoverar hus med historia

Huset på Skolgatan 2 i centrala Skövde bär på mycket historia. Det är byggt 1878 och har bland annat använts som flickskola. Nu renoverar Skövdebostäder byggnaden – och med hjälp av linoljefärg och specialbeställt virke bevaras fasadens utseende

På ett svartvitt vykort står en grupp flickor uppradade framför sin skolbyggnad. Det är början av 1900-talet och de är klädda i hatt och mörka klänningar. Huset på Skolgatan inrymmer idag Skövdebostäders kontor och PROs föreningslokal – men vissa spår finns ändå kvar från ursprunget som flickskola.

– En gång hittade vi gamla behållare med skrivbläck på vinden. De var säkert till för eleverna på skolan, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Byggnad med byggställningar runt

Fasaden renoveras på Skolgatan 2.

Bevarar utseendet

Byggnaden på Skolgatan ligger i kvarteret Jupiter. Just nu pågår en renovering av fasaden som görs av Skövdebostäder i samarbete med entreprenörerna Sandå måleri, Kaefer och Karaten.

– Huset var ommålat med plastfärg som började lossna. Vi upptäckte också att en del av virket hade rötskador och behövde bytas ut. Nu målar vi med linoljefärg, som användes på den tiden då huset byggdes. Vi har också specialbeställt virke från ett sågverk för att få de rätta måtten och bevara originalutseendet på huset, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Renovering för framtiden

Huset på Skolgatan är byggt 1878. En så gammal byggnad har stått ut med en hel del väder och vind genom åren – och behöver lite omvårdnad för att fortsätta att göra det även i framtiden.

– Huset har så kallade midjor, alltså bjälkar som sticker ut från fasaden. De utsätts för mycket väta och vi ska sätta plåtbeslag för att skydda dem. Vi ska också renovera fönstren på husen. Enligt vår planering kommer byggnaden att vara färdigrenoverad i sommar, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Skapad: 2023-11-27

Senast uppdaterad: 2023-11-27 kl: 09:57

Picture of Josefine Ahrling
Josefine Ahrling

Fler nyheter

2024-06-13
Även i år arrangerar vi aktiviteter där får barnen ha roligt tillsammans och röra på sig…
2024-05-06
Skövdebostäder jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor – och även du som hyresgäst kan vara…
2024-05-03
Boendet är grunden till så mycket annat som ska fungera i livet, så som arbete och skola. Vi…
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content