Möjlighet till elbilsladdning

Laddbox till elbil, med sladd
Elbilar blir mer och mer vanligt och vi får frågor om möjligheten att ladda sin bil på sin parkeringsplats. Här har vi därför samlat information som kan vara användbar för dig som har en elbil eller funderar på att skaffa en.

Frågor och svar om laddplats för elbil

Jag vill ha en laddplats, hur gör jag?
I första hand loggar du in på Mina sidor och går in på lediga parkeringar. Där ser du om det finns några lediga parkeringsplatser med laddbox i ditt område. Du kan även skapa en bevakning via e-post för att inte missa nya platser som blir lediga och publiceras.

Om det inte finns lediga laddplatser kan du kontakta uthyrningen som har en samlad bild över parkeringarna och planerad utbyggnad med laddboxar. Kontakta även uthyrningen om du bor i ett område där du har ett garage eller en carport som tillhör ditt hus, till exempel Källtorp.

Vem kan anmäla intresse för en laddplats?
Du som är hyresgäst hos Skövdebostäder kan anmäla intresse på lediga platser med laddbox.

Var finns Skövdebostäders laddplatser?
Vi har cirka 200 laddboxar runt om i våra områden och de finns installerade både vid parkeringsplatser och i varmgarage. Däremot finns det inte laddboxar i kallgarage, på grund av kapacitetsbrist. Vi hyr i nuläget inte ut laddplatser i våra studentområden.

Vad kostar det?
Kostnaden för laddboxen är 200 kr per månad, utöver ordinarie p-platshyra. Det tillkommer en kostnad per förbrukad kilowattimme som debiteras i efterskott på din hyresavi.

Vilka bilar kan laddas?
Alla laddbara elbilar kan laddas med våra boxar. Idag finns två typer av laddbara bilar på marknaden – laddhybrid (plug-in-hybrid) respektive ren elbil.

Vad är det för typ av laddbox?
Vi tillhandahåller en laddbox med effekt upp till 3,7 kilowatt som har ett typ 2-uttag.

Klarar laddboxen som ni monterar alla typer av laddbara bilar?
Ja, boxen har ett typ 2-uttag vilket är standard inom EU idag. Du bekostar och väljer själv en lämplig kabel mellan laddboxen och din bil.

Ingår sladden?
Nej, sladd står du som hyresgäst själv för.

Kan jag ladda min bil i andra uttag, som motorvärmaruttag?
Nej, du ska alltid använda ett uttag som är avsett för elbilsladdning. Motorvärmaruttagen är inte dimensionerade för att klara den typen av laddning och medför en ökad brandrisk.

Hur lång uppsägningstid är det?
Uppsägningstiden för en parkeringsplats eller ett garage med laddbox är samma som de utan laddmöljligheter – alltså en hel månad för parkeringsplats och tre hela månader för garage. Säger du upp din lägenhet sägs även parkeringsavtalet upp till samma avflyttningsdatum.

 

Ytterligare frågor?
Har du fler frågor som gäller möjlighet till laddning av elfordon kan du kontakta våra uthyrare via mejl, uthyrning@skovdebostader.se

Skapad: 2020-12-17

Senast uppdaterad: 2023-11-15 kl: 10:50

Picture of Josefine Ahrling
Josefine Ahrling
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content