Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, med en cykel framför en skylt.

Återbruk i ny cykelbank för studenter

Från och med i höst kan studenthyresgäster låna cyklar. I ett samarbete mellan Skövdebostäder och Praktiska gymnasiet i Skövde kommer övergivna cyklar till användning.

Från och med i höst kan studenthyresgäster låna cyklar. I ett samarbete mellan Skövdebostäder och Praktiska gymnasiet i Skövde kommer övergivna cyklar till användning.

I Skövdebostäders områden finns många övergivna cyklar. Detta är cyklar som ingen använt eller känts vid under lång tid – men som efter lite service kan bli fullt fungerande igen.

– Tack vare cykelbanken behöver vi inte slänga cyklarna. Vi har ett samarbete med Praktiska gymnasiet och deras elever hjälper oss med service, reparationer och omlackering. Cykelbanken är en del av vårt hållbarhetsarbete och riktar sig till våra cirka 1 000 studenthyresgäster. En stor andel flyttar in från övriga Sverige och hela världen och i banken kan studenterna låna cyklar gratis. Vi kommer att börja i liten skala med fem cyklar och sedan kan vi förhoppningsvis utöka efter hand, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Smidigt studentliv

Skövdebostäder har sedan tidigare cykelpooler för hyresgäster. Där kan hyresgästerna låna lådcykel eller elcykel under kortare tidsperioder.
– Cykelbanken är inriktad på långtidsutlåning utav vanliga cyklar. Här hämtar hyresgästen ut sin cykel i början av studenttiden och lämnar sedan tillbaka den i samband med utflyttningen. Detta blir betydligt enklare för studenterna än att köpa eget och vi slipper förhoppningsvis att ha lika många övergivna cyklar när de flyttar vidare, förklarar Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Satsar på cykling

Cykelbanken är inte den enda satsningen som Skövdebostäder satt på rull under de senaste åren.
– Vi vill göra det enkelt för våra hyresgäster att välja cykeln eftersom det är bra både för miljön och hälsan. Till exempel har vi stationer med verktyg där man kan reparera och sköta sin cykel. Vi har också arrangerat dagar med cykeltema. Att erbjuda god och säker cykelförvaring i våra områden är en annan viktig fråga, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, med en cykel

Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, har drivit projektet. Här syns hon på Kurorten, ett av studentområdena som kommer att få tillgång till cykelbanken.

Mer information kommer

Cykelbanken kommer att starta i höst, men vi vet inte exakt datum än. Vi kommer att sätta upp mer information i områdena om startdatum och hur det praktiskt kommer att gå till att låna cykel.

Skapad: 2023-06-26

Senast uppdaterad: 2023-09-05 kl: 15:34

Picture of Josefine Ahrling
Josefine Ahrling

Fler nyheter

2024-06-13
Även i år arrangerar vi aktiviteter där får barnen ha roligt tillsammans och röra på sig…
2024-05-06
Skövdebostäder jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor – och även du som hyresgäst kan vara…
2024-05-03
Boendet är grunden till så mycket annat som ska fungera i livet, så som arbete och skola. Vi…
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content