Skärpta regler mot otillåten andrahandsuthyrning

Den 1 oktober 2019 skärptes reglerna för otillåten andrahandsuthyrning. Syftet är att komma till rätta med oriktiga hyresförhållanden och få till en mer rättvis hyresmarknad med fler förstahandskontrakt och tryggare villkor.

Den stora skillnaden är att den som hyr ut sin lägenhet utan hyresvärdens tillåtelse inte som tidigare kan vidta rättelse. För att inte bli uppsagd måste man kunna lämna en giltig ursäkt eller att vi kan anse att det som ligger hyresgästen till last är av ringa betydelse. En ursäkt kan man lämna om vi som hyresvärd brustit i vår information om att det är otillåtet att hyra ut i andra hand eller om vi lämnat felaktig information om till exempel nivå på hyra som man har rätt att ta ut. För det är heller inte tillåtet att hyra ut en lägenhet i andra hand och ta ut en hyra som är högre än den man själv har för lägenheten. Med undantag att man får ta max 15 procent extra om lägenheten är fullt möblerad. Att ta ut en högre hyra medför inte bara att man blir av med sitt kontrakt. Det anses nu som brottsligt vilket kan ge andra påföljder.

Tydligare riktlinjer

Det är alltså precis som tidigare inte tillåtet att hyra ut sin lägenhet utan att fråga oss om lov. Vi kommer att göra några smärre justeringar och tydliggöranden i våra riktlinjer för andrahandsuthyrning vad gäller beaktansvärda skäl. Vi kommer också från och med nu tillhandahålla mallar för kontrakt mellan förstahandshyresgäst och andrahandshyresgäst.

De skärpta reglerna innebär också att om vi upptäcker att en hyresgäst är folkbokförd på annan adress än den vårt hyreskontrakt gäller kan vi säga upp ett kontrakt utan vidare utredning. Dock avser vi att fortsatt föra dialog med våra hyresgäster för att ta reda på att det inte enbart föreligger ett missförstånd eller att man glömt ändra adress hos Skatteverket. Men vi kan inte nog understryka hur viktigt det nu blivit att man verkligen gör på rätt sätt om man vill hyra ut sin lägenhet i andra hand. Adressändring ska man göra så fort man flyttar till eller från oss för att inte riskera att bli av med sitt kontrakt i onödan.

Lägenhetsbyten

Reglerna för lägenhetsbyten har också skärpts och grundregeln är att de som ska byta lägenhet ska ha bott på sin nuvarande adress i minst ett år. Observera att du alltså inte har någon enklare väg att hitta alternativt boende bara för att du bor hos oss. Det är viktigt att du överväger att det är rätt typ av lägenhet du tackar ja till. Därför rekommenderar vi alla att gå på visning av lägenheten innan man tackar ja. (Uppdatering med anledning av Corona. För att minska smittspridningen kan inte alltid visning erbjudas.)

Skapad: 2019-11-05

Senast uppdaterad: 2021-08-29 kl: 16:09

Picture of Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson

Fler nyheter

2024-06-13
Även i år arrangerar vi aktiviteter där får barnen ha roligt tillsammans och röra på sig…
2024-05-06
Skövdebostäder jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor – och även du som hyresgäst kan vara…
2024-05-03
Boendet är grunden till så mycket annat som ska fungera i livet, så som arbete och skola. Vi…
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content